tarihkitapbiyografimehmet poyrazmustafa armağandergi

İngiltere’yi Siyonizm’e yaklaştıran sebepler

İngiltere’yi Siyonizm’e yaklaştıran sebepler
12.11.2021
A+
A-

MEHMET POYRAZ (Gerçek Tarih) – Birinci Dünya Savaşı’nın baş aktörlerinden İngiltere’nin, içinde bulunduğu durum itibariyle savaş ekonomisi hayli zayıflamış ve arayışlara girişmişti. Timaş Tarih yayınlarından İsmail Ediz imzalı çıkan “Balfour Deklarasyonu/Yahudi Devletinin Kökenleri” başlıklı kitapta İngiltere’nin savaş dönemindeki mali destek arayışına da dikkat çekilmiş. “Ekonomik ve Askeri Krizler İngiltere’yi Siyonizm’e Yaklaştırdı” başlığı altında konuyla ilgili şu bilgilere yer verilmiş:

“Savaş devam ederken İngiliz ekonomisindeki kötü görünüm ve yeni mali destek arayışları Balfour Deklarasyonu’nun da ortaya çıkmasında etkilidir. Paul Kennedy’ye göre, ekonomide zaman içinde meydana gelen değişimler ile devletin uluslararası sistemdeki konumları arasında doğrudan bir ilişki vardır. Savaşın ilk iki yılındaki beklenmedik olumsuz askerî sonuçlar İngiltere’yi bir seçim yapmaya zorladı (s.56).”

İngiltere, savaşın galibi olabilmek adına Amerika ve Yahudilere yönünü çevirmek zorundaydı. Her ikisini de kazandığında muzaffer bir ülke olacağına şüphe yoktu. Öte yandan Rusya’da rejim sallantıya girmiş ve buradaki Yahudilerde sosyalist düşünceye meyilli olmaya başlamıştı. Neticede İngiltere Amerika’nın da, Yahudilerin de desteğini almayı başarmıştır:

“Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcından bu yana, Yahudi sermayesi, İngiliz hükümetinin ulaşmayı amaçladığı potansiyel bir mali kaynaktı. Askerî yenilgiler ve ekonomik krizle birlikte Amerika ve Yahudilere olan ihtiyaç arttı. Bu durumda İngiltere’nin Yahudi sermayesini yanına çekmesi vazgeçilmez bir zorunluluk haline geldi (s.57).”

İngilizler, Yahudileri yanına çekebilmesi için onlara da bir şeyler vererek destek olması gerekiyordu. Elbette bu destek Siyonizm’in daha da ileri safhalara götürülmesidir. Ardından yüzyılın en uzun süren İsrail’in Filistin işgalini başlatacak olan “Balfour Deklarasyonu”nu gazeteler yoluyla tebliğ ederken, Lord Rothschild imparatorluğunun da temelleri atılmış olacaktır.

Mali yüklerden kurtulan Birleşik Krallık, Siyonizm içerikli reçetesini hazırlarken, Rusya’daki Yahudilerin solculuğa gidişini de önlemeye çalışıyordu.

Filistin’de Yahudi devletinin kurulması fikrinin Londra’da dillendirildiği günlerde, İngiltere, o dönem Rusya’nın başkenti (bugünkü adıyla Saint Petersburg) Petrogrand’daki büyükelçisine bir Yahudi devleti düşüncesine oradaki Yahudilerin nasıl baktığını sorar:

“Sonuç olumluydu. Mart devriminden sonra iktidara gelen Kerenski’nin zayıf yönetimine rağmen, Yahudilerin sempatisini kazanmaya yönelik Siyonist yanlısı bir deklarasyon, Rusya Yahudilerinin sola desteğinin sona ermesine yol açabilir ve böylece Rusya’nın savaşın dışında kalma olasılığını sona erdirebilirdi. 1917 yazında Rusya’daki durum daha da kötüleşti. Rusya’daki Yahudilerin Bolşeviklere yakın olduğu fikri, İngiliz politika yapıcıları bir an önce Siyonizm’e yönelik adım atmaya zorluyordu. Ancak tüm çabalara rağmen Londra, Bolşevik Devrimi’ni engelleyemedi ve Rusya’nın savaştan çekilmesi ile bu sorun geçici olarak sona erdi (s.59-60).”

gercektarih.com.tr

Balfour Deklarasyonu/Yahudi Devletinin Kökenleri
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.