İstiklal Marşı’nın 102. yıldönümü Ankara’da kutlandı
(Gerçek Tarih) – Her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Vakfı Taceddin Dergahı’ında İstiklal Marşı’nın sene-i devriyesinde Mehmet Akif’i dualarla yâd etti. İstiklal Marşı’nın kabulünün 102. yıldönümü Ankara’da yazıldığı mekanda kutlandı. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” münasebetiyle İstiklal Marşı’nın kaleme alındığı Taceddin Dergahı’nda tören gerçekleştirdi. Anma günü dolayısıyla TYB yönetimi ve üyelerinin Mehmet Akif Kültür Evi’ni ziyaretinde Kur’an-ı Kerim tilaveti yapılırken dualar edildi.
AKİF’İN EMANETİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Törende konuşan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, birliğin öncülüğünde yurt genelinde iki yıl önce İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümünün coşkuyla kutlandığını hatırlattı. Türkiye’de önemli olayların yaşandığı dönemde İstiklal Marşı ile millete büyük umut aşılandığını belirten Arıcan, “Hiçbir zaman ümitsiz olmamayı tavsiye eden Mehmet Akif’in düşünceleri üzerinden bu emanete sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
İSTİKLAL MARŞI, BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE BAYRAĞIMIZ GİBİ DALGALANIYOR
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Vakfı ile Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan da Taceddin Dergahı’nda ilk anma programını 1978’de gerçekleştirdiklerini ve TYB’nin teşebbüsüyle İstiklal Marşı’nın kabul edildiği günün “Milli Günler” arasına dahil edildiğine dikkat çekti.
Konuşmasında İstiklal Marşı’nın kabul edilmesinden sonraki yıllarda milli marşın değiştirilmesi yönünde teklifler yapıldığına vurgu yapan Doğan, şu ifadeler de yer verdi: “Meclis, önce Mehmet Akif üzerinde ‘Bu şiiri Akif yazar’, sonra da bu şiirin milli marşımız olduğu konusunda mutabık kalmıştır. Bu marş üzerinde asıl büyük mutabakat da milletin mutabakatı olmuştur. İstiklal Marşı, 100 yılı aşan bir metin olarak bugün başımızın üstünde bayrağımız gibi dalgalanıyor.” D. Mehmet Doğan, 2023 yılında Mehmet Akif Ersoy’un doğumunun 150. yıl dönümü olması sebebiyle özel programlar düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.
DEVLET BÜYÜKLERİ, ŞAİRLER VE YAZARLAR MESAJ YAYINLADI
İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 102. Yıl dönümü sebebiyle devlet büyükleri, şairler ve yazarlar sosyal medya üzerinden Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a dair paylaşımlarda bulundular.
İşte o mesajlardan seçtiklerimiz:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:
“Türk milletinin istiklâl beyannamesi, millî andımız İstiklâl Marşının Gazi Meclisimiz tarafından kabul edilişinin 102’nci yıl dönümünde, millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy ve millî mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmetle, saygıyla, şükranla yâd ediyorum.”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop:
“Büyük şairimizin duasıyla; “Allah bu Millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın.” Aziz Milletimizi hürmetle selamlıyorum. İstiklâl Marşı’mızın kabulünün 102. Yıl dönümü vesilesiyle Burdur mebusumuz, İslam şairimiz, Mehmet Akif Ersoy’un şahsında aziz vatan topraklarını bizlere emanet eden tüm ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyorum. 12 Mart 1921’de, millî iradenin tecelligâhı Türkiye Büyük Millet Meclisimizde, bütün mebuslarımızın ayakta alkışlarıyla ebedî Millî Marşımız olarak kabul edilen İstiklal Marşımız, cesaretle başlayan, imanla büyüyen ve inancın zaferiyle sonuçlanan bir hürriyet destanıdır.”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy:
“İstiklal Marşımızın kabulünün 102. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını ve Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle ve saygıyla anıyorum.”
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer:
“Millî hafızamızın ortak mukaddesi İstiklal Marşımızın kabulünün 102. yılı kutlu olsun. Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve istiklâl mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum.”
Milli Savunma Bakanlığı:
“İstiklal Marşı’nın kabulünün 102’inci yılında Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Millî Mücadelemizin kahramanlarına ve Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a Allah’tan rahmet diliyor, saygıyla ve şükranla anıyoruz.”
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun:
“O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak/O benimdir, o benim milletimindir ancak. İstiklal Marşı’mızın kabulünün 102. yıl dönümü vesilesiyle Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve istiklâl mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum.”
Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ömer Çelik:
“Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklâl! İstiklal Marşı’mızın kabulünün 102’inci yılındayız… Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a Allah’tan rahmet diliyor, şükranla anıyoruz.”
Ankara Valisi Vasip Şahin:
“Aziz milletimizin inancını, ideallerini ve mücadele azmini en veciz biçimde ortaya koyan İstiklal Marşımızın kabulünün 102. Yılını idrak ediyoruz. Mehmet Akif Ersoy; Milli Mücadele’nin en zorlu döneminde milletimize ümit ve güç veren bu eseri, Taceddin Dergâhı’nın küçük bir odasında yazarken, topyekûn bir ordu olarak savaşan bir milletin hislerine tercüman olmuştur. Mütevazı ve vakur kişiliğiyle örnek bir insan olan Mehmet Akif’i çok iyi anlamalı ve özellikle gençlerimizin “O şiir benim değildir. O, milletin malıdır.” Sözleriyle Türk milletine hediye ettiği bu ölümsüz eserin derin manasına nüfuz etmesini sağlamalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümünde Mehmet Akif Ersoy’u ve istiklalimiz için mücadele eden tüm kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şâd olsun!”
Şair/Yazar Bestami Yazgan:
“DİLLERDE İSTİKLÂL MARŞI
Yollar uzun, hedef yüce,
Çalışarak gündüz gece,
Tembelliğin bileğini
Bükmek gerek yavrucuğum.
***
Her türlü zorluğa karşı,
Dillerde İstiklâl Marşı,
Al bayrağı gökyüzüne
Çekmek gerek yavrucuğum…”
Şair/Yazar Ali Emre:
“Zor zamanlarda cephe cephe koştururken alkışlanıp baş tacı edilen fakat ülke selâmete erince yuhalanan, itilip kakılan, yokluğa ve hicrete zorlanan, en yakın arkadaşları İstiklâl mahkemelerinde süründürülen, eseri yasaklanan mazlum ve muvahhid üstadımızı rahmetle yâd ediyoruz.
***
Yok mudur alfabeyi onaracak başı dik bir elif dediler
Bindörtyüzde bir gelir şerefin evine öyle zarif dediler
Diline bir hazine koydular eline ateş yutan ak bir âsâ
Saldılar arasına insanlığın adına Mehmed Âkif dediler
***
İnsanı sarsan bir “iyilik intifadası” yaşanıyor. Hiç akamete uğramadı, ebter kesilmedi çok şükür. Hele o fedakâr gençler… Dünyada bir benzeri var mıdır, bilmiyorum. Üzüntümü bastırarak sevinçten ağlıyorum bazen. Allah sizin eksikliğinizi göstermesin ey şerefli “Âsım’ın nesli”.”
Yazar Selim Cerrah:
“Ruh kökümüzü besleyen, en zor zamanda bize umut veren, cesaret aşılayan istiklâl marşı bizim millî mutabakat metnimizdir. 102 yıldır canımıza can katan istiklâl marşımızı her yıl olduğu gibi Türkiye Yazarlar Birliği ailesi olarak yazıldığı yerde Tâceddin dergâhında hatırladık, merhum Akif’i ve mânevî önderlerimizi hayırla andık, rahmetle yâd ettik… “Allah bu millete bir daha istiklâl marşı yazdırmasın.”
Şair/Yazar Talip Işık:
“12 Mart İstiklal Marşımızın TBMM’de kabulü aziz milletimize hayırlı olsun. Akif’in ifadesiyle, Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Yaklaşık yüz yıl önce Batı işbirlikçilerinin sözde hürriyet, eşitlik, adalet ve kardeşlik safsatalarıyla aziz milletimize ödettiği ağır bedelleri ödetmesin. Amin.”
Gazeteci/Yazar Mehmet Poyraz:
“İstiklal Marşı’mızın yazılışının 102.yılında Milli Şairimiz Mehmet Akif’i rahmetle yâd ediyoruz. İslam ve vatan kaygısı Akif diğer yandan gençlere önem veriyordu ve bunu Safahat adlı eserde görebiliyoruz. Gençlerin oradaki Asım metnini mutlaka okumalarını tavsiye ediyoruz.”
Yazar Muhammed Işık:
“Bugün, İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümü. Allah, bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın! İstiklal Şairimizin ve istiklalimiz için şehit ve gazi olanların ruhları şad olsun. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı yazarken sadece dönemin şartlarını değil şanlı tarihimizi göz önüne alarak, Milli Marşımızı yazmıştır. Bin yıllık tarihimiz, özellikle Selçuklu ve Osmanlı tarihi bize istiklal nedir çok iyi öğretir, anlatır. İstiklali anlamak için Selçukluyu, Osmanlı’yı anlamak gerek…”
gercektarih.com.tr