Kazakistan’a stratejik gözle bakmak
Öncelikle Kazakistan’da yaşanan sokak olaylarını genel olarak inceleyelim.
2 Ocak’ta Kazakistan’ın Batı Bölgesi’ndeki Mangystau Eyaleti Janaözen’de LPG zammı protestoları başladı. İl Merkezi Aktau’da devam etti. Aynı günün gecesi Cumhurbaşkanı Tokayev, halkın sesini duyduğunu ve hükümette özel bir komisyon atadığını duyurdu. Özel komisyon, halkın taleplerini haklı görerek LPG fiyatını önceki fiyattan da aşağıya indirdi.
Buna rağmen diğer toplumsal sorunları öne sürerek siyasi talepler oluşturmaya başlayan protestolar 4 Ocak’ta ülke geneline yayıldı. İlk başta, bu gösteriler barışçıl ve masumdu. 4 Ocak gecesi Kazakistan’ın en büyük şehri ve finans merkezi Almatı’da kargaşa çıktı. Eylemi fırsat olarak gören radikal güçler, halkı kışkırtmaya ve kafa karışıklığına neden olmaya başladılar. Yaşlı, genç veya çocuk demeden vatandaşlara şiddet uyguladılar, acımadılar.
Almatı ve diğer 11 bölgede savaş oldu. Eş zamanlı olarak bölge yetkililerine, kolluk kuvvetlerine, hastanelere, gözaltı merkezlerine, stratejik tesislere, bankalara, TV kanallarına ve kulesine saldırdılar. Havaalanına el konuldu, caddeler ve demiryolları kapatıldı, ambulans ve itfaiye trafiğe kapatıldı, arabaları yakıldı. Silahlara ve askeri teçhizata el koymaya çalıştı. Askeri ve kolluk kuvvetleri gibi giyinmiş teröristler özel iletişim kullanıyor. Sokaktaki protestocuları “canlı kalkan” olarak kullandılar. Tüm taarruz operasyonları tek bir merkezden koordine edildi ve dikkatlice planlandı. Sadece Almatı’da 7 silah deposunu ele geçiren ve polise karşı beş kat çoğunluğu kullanan teröristler, polisi ve askeri personeli vahşice dövdü ve iki askerin kafasını kesti. Keskin nişancılardı, iyi eğitimli profesyonel militanlardı, özel tüfeklerle ateş etmek için eğitilmişlerdi. Devletin kaynaklarını dağıtmak için saldırının organizatörleri geniş bir savaş alanı yarattı. 16 kolluk görevlisi öldürüldü ve 1.300’den fazla kişi yaralandı. Bunun uluslararası teröristlerin deneyimi olduğu açıktır. Yeri doldurulamayacak ciddi yaralar açtı. Ekonomiye büyük zarar verdi. Ülke genelinde 1270 işletme etkilendi. 100’den fazla alışveriş merkezi ve banka yağmalandı. Yaklaşık 500 polis arabası yakıldı ve hasar gördü.
DEVAMI GERÇEK TARİH DERGİSİ ŞUBAT 2022 SAYISINDA