tarihkitapbiyografimehmet poyrazmustafa armağandergi

Tarihte benzeri görülmemiş düzeltmeye dikkat çeken Mehmet Şimşek enflasyonu değerlendirdi: En zor dönem geride kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun önümüzdeki süreçte düzenli olarak azalacağını belirten Şimşek, yıl sonu hedeflerini paylaştı. Ayrıca, vergi planlamasına da değinerek vergide adaletin sağlanacağını vurguladı.

Tarihte benzeri görülmemiş düzeltmeye dikkat çeken Mehmet Şimşek enflasyonu değerlendirdi: En zor dönem geride kaldı
11.07.2024
A+
A-

Konuşmasında, kur riskinin azaldığını ve borç stokundaki döviz ve altın ağırlığının azaldığını ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet  Şimşek, Türkiye’nin uluslararası rezervlerine dair şu değerlendirmede bulundu:

“Tarihte benzeri görülmemiş bir hızda düzeltme yaşıyoruz. İktidarımız döneminde 10 yılda biriken rezerv, 1 yılda sağlandı. Bu da programa olan güveni gösteriyor. IMF’nin tanımladığı rezerv yeterliliğine ulaşmış durumdayız.”

Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkış hedefinin sürdüğünü ve bu çıkışın hızlanacağını belirterek, rezervler, enflasyon ve gri liste hakkında şu bilgileri verdi:

“Geçen sene 143 milyar dolar ile zirveye ulaşan mevduat, şu anda 60 milyar doların altına indi. Temmuz ayında KKM’den çıkış daha da hızlanacak ve Türkiye bu faslı kapatmış olacak.”

Rezervlerin büyük kısmının sıcak para kaynaklı olduğuna yönelik eleştirilere de yanıt veren Şimşek, şunları söyledi:

“İlk kez 2017 sonrasında bankalarımızın sermaye benzeri uzun vadeli kaynağa erişimi dramatik şekilde arttı ve son birkaç ayda yaklaşık 5 milyar dolar civarında küresel sistemden kaynağa erişim sağlandı. Rezervlerdeki artış, sıcak para değil, vatandaşların ve şirketlerin programa olan güveni nedeniyle dövizden TL’ye geçişiyle gerçekleşti. Bu geçişlerin üçte ikisi vatandaşlardan ve şirketlerden geldi. Ayrıca, bankaların ve reel sektörün dış kaynağa yüzde 100’ün üzerinde erişimi de bu artışı destekledi.”

Gri liste konusuna da değinen Şimşek, Türkiye’nin geçen hafta Singapur’daki genel kurulda oybirliği ile gri listeden çıktığını belirtti.

Enflasyon konusunda ise Şimşek, en zor dönemin geride kaldığını ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:

“Enflasyonda en zoru geride kaldı. Dezenflasyon süreci kolay değil. Türkiye bu alanda tecrübeli ama başarılı değil. Para politikasının yeniden güçlü şekilde kurulması zaman alır. Geçen sene bu zamanlar bir geçiş dönemine ihtiyacımız olduğunu ve bu süreçte enflasyonun yükseleceğini, bu yılın mayıs ayında zirveye ulaşacağını, daha sonra kalıcı olarak düşmeye başlayacağını söylemiştik. Önümüzdeki ay büyük ihtimalle enflasyon yüzde 60’a, sonraki ay ise yüzde 50’ye inecek.”

Türkiye’nin asıl hedefinin kalıcı refah artışı ve yüksek gelirli ülkeler arasına kalıcı olarak girmek olduğunu belirten Şimşek, “Bu sene Türkiye, orta gelirli ülkeler grubundan çıkıp Dünya Bankası tanımıyla yüksek gelirli ülkeler arasına girecek. Sürdürülebilir büyüme için fiyat istikrarı şart. Gelir dağılımındaki bozulmanın kalıcı şekilde geri çevrilmesinin en önemli yolu, enflasyonun kalıcı olarak düşmesidir” dedi.

Ekonomi programının yükünü dar gelirli kesime yüklemeyeceklerini vurgulayan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu programın yükü adil şekilde paylaşılmak zorunda. Dar gelirli vatandaşlarımızı bu yükten muaf tutacağız. Şu anda asgari ücretliler, asgari ücrete kadar gelir vergisi ödemiyor. Tercihlerimiz çok net.”

Vergi planları hakkında da konuşan Şimşek, kayıt dışı ticaretle mücadele edeceklerini belirterek şu bilgileri verdi:

“Amacımız kayıt dışıyla mücadeleyi kararlı şekilde yürütmek. Türkiye’deki tüm vergi mükellefleri yapay zeka ile denetlenip, raporlanarak mükelleflere gönderilecek. Maliye’de bir ekip kurduk, kapasitemize bakacağız ve gerekirse dışarıdan destek alacağız. Amacımız vergide adaleti sağlamak.”

Dünya genelinde kamu borcunun ciddi bir sorun haline geldiğini ve yüksek faiz oranlarının küresel büyümeyi olumsuz etkilediğini de sözlerine ekledi.

Gercektarih.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.