Eski Türkler yılbaşı kutladı mı?
Her yılbaşında olduğu gibi bu yılda kadim Türklerin yılbaşı kutlayıp kutlamadığı merak konusu oldu.
Türkler “Nardugan” adıyla yılbaşı kutladı mı? Soruyu yanıtlayan Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’a göre eski Türklerde “Nardugan” adı verilen bir yılbaşı kutlaması yoktur. Yine Taşağıl’a göre, “Nardugan” yılbaşı kutlaması, Hristiyanlığın etkisi altında kalan Türkler tarafından benimsenmiştir.
O halde eski Türkler hangi kutlamaları yapmaktaydı?
Hunlar ve Göktürkler cemrelerin düşmesi ile baharın gelişini şenlik havasında kutlamaktaydı. Bu arada demir eritip Ergenekon’dan çıkışı ve Orta Asya’ya yayılmayı da eski Türkler kutlamaktaydı.
Söz konusu eski Tükler bu özel günlerde Gök Tanrı’ya kurbanlar adarken çeşitli spor karşılaşmaları da yapıyordu. İçilen kımızlar eşliğinde söylenen şarkılar da kutlamalar arasındaydı.
Eski Türklerin bu şenliklerinde Göktürk kızları günümüzde futbola benzeyen “tepük” oynarken, gerçekleşen at yarışlarında birinci gelenler ödüllendirilirdi.
Ayrıca bahsi geçen bu şenliklerde toplumun her kesimi bir araya gelerek sosyal dayanışma sergilemekteydi.
Yılbaşı kutlamasının bilindiği üzere İslam dininde yeri yoktur. Ancak günümüzde kimi Müslümanlar arasında ve farklı manalar da yüklenerek kutlandığı görülürken, Batı tarzında yılbaşını kutlayanlara rastlanmaktadır.