tarihkitapbiyografimehmet poyrazmustafa armağandergi

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy

İstiklal Marşı’mızın yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873’te İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Babası Fatih Medresesi müderrislerinden İpekli Mehmet Tahir Efendi, annesi ise Emine Şerif Hanım’dı.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy
25.12.2024
A+
A-

Eğitimine dört yaşında Emir Buhari Mektebinde başlayan Ersoy, kısa süre sonra Fatih İlkokulu’na geçti. İlkokulu burada bitiren Ersoy, 1882’de Fatih Merkez Rüştiyesinde eğitimine devam etti. Üç yıl burada okuduktan sonra Mülkiye Mektebi’ne geçti. Babasının vefatı ve evlerinin yanması nedeniyle zor günler geçiren Ersoy, ailesine destek olmak amacıyla Mülkiye Mektebi’ni bırakıp veterinerlik eğitimi almak için Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi’ne girdi.

İLK ŞİİRİNİ 19 YAŞINDA YAYIMLADI

Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi’ni birincilikle bitiren Mehmet Akif Ersoy, Orman ve Ma’adin ve Zira’at Nezareti’nde baytarlık müfettiş muavini olarak göreve başladı. 1894’te Mehmet Emin Bey’in kızı İsmet Hanım ile evlendi ve Cemile, Feride, Suad, İbrahim Naim, Emin ve Tahir adlarında altı çocuğu oldu.

Ersoy’un ilk şiiri “Destur” 19 yaşında yayımlandı. 1893 ve 1894’te Hazine-i Fünun Dergisi’nde gazelleri, 1895’te ise Mektep Mecmuası’nda “Kur’an ve Hitab” adlı şiiri yer aldı. “Sa’di” mahlasıyla yazdığı şiirleri 1900’lerin başına kadar gazete ve dergilerde yayımlandı.

1908’de II. Meşrutiyet’in ilanıyla Sırat-ı Müstakim dergisinin başyazarı oldu. Aynı yıl Darülfünun Edebiyat Şubesi’nde edebiyat muallimi olarak görevlendirildi. 1911’de dergide yayımlanan şiirleri “Birinci Safahat” adıyla basıldı. Ancak dergi, dönemin Harbiye Nazırı Mahmud Şevket Paşa’ya yönelik eleştiriler nedeniyle kapatıldı.

ŞİİRLERİNİ “SAFAHAT” ADLI ESERİNDE TOPLADI

Mehmet Akif Ersoy, şiirlerini yedi kitap halinde “Safahat” başlığı altında topladı. 1911’de yayımladığı ilk kitapta Osmanlı toplumunun meşrutiyet dönemini ele aldı. 1912’de “Süleymaniye Kürsüsünde” adlı eserinde Osmanlı aydınlarını işledi. 1913’te “Halkın Sesleri” adlı üçüncü kitabını yayımlayan Ersoy, 1914’te “Fatih Kürsüsünde”yi kaleme aldı.

1. Dünya Savaşı hakkındaki düşüncelerini 1917’de yayımladığı “Hatıralar” kitabında paylaştı. 1924’te “Asım” ve 1933’te “Gölgeler” adlı eserlerini yayımladı. İstiklal Marşı’nı ise “Safahat” eserine dahil etmedi.

MİLLİ MÜCADELE’YE KATILDI

Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele’ye destek amacıyla Anadolu’ya geçtiği için Darul-Hikmet-i İslamiye Cemiyeti’ndeki görevinden alındı. Ankara’ya giden Ersoy, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle 5 Haziran 1920’de Burdur milletvekili seçildi. Kastamonu Nasrullah Camii’nde verdiği vaazlar Anadolu’da büyük yankı uyandırdı.

Taceddin Dergahı’nda İstiklal Marşı’nı kaleme alan Ersoy, başta yarışmaya katılmak istemedi. Ancak Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in ısrarı ve Hasan Basri Bey’in teşvikiyle yazmaya karar verdi. 17 Şubat 1921’de Sebilürreşad ve Hakimiyet-i Milliye’de yayımlanan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921’de “Milli Marş” olarak kabul edildi. Ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı.

1923’te Abbas Halim Paşa’nın davetiyle Mısır’a giden Ersoy, Kahire Üniversitesi’nde Türk edebiyatı dersleri verdi. Abbas Halim Paşa’nın vefatının ardından rahatsızlanan Ersoy, 1935’te Lübnan’a gitti. Burada sıtmaya yakalanan şair, 1936’da İstanbul’a döndü.

27 Aralık 1936’da İstanbul Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda hayata gözlerini yumdu. Kabri, Edirnekapı Şehitliği’nde bulunuyor. Ankara’daki Taceddin Dergahı ise müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Doğum günü 20 Aralık ve vefat günü 27 Aralık olan Mehmet Akif Ersoy, her yıl “20-27 Aralık Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası” kapsamında yâd ediliyor.

Gercektarih.com.tr

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.