tarihkitapbiyografimehmet poyrazmustafa armağandergi

“Anavarza Yeniden Doğuyor” projesinde hedef turizm

“Anavarza Yeniden Doğuyor” projesinde hedef turizm
15.06.2022
A+
A-

(Gerçek Tarih) – Çukurova Kalkınma Ajansı’nın güdümlü proje desteği kapsamında hazırlanan “Anavarza Yeniden Doğuyor” projesi dahilinde restorasyon ve kazı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Adana Valiliği’nin koordinesinde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen projenin çalışmaları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün iş birliğinde yürütülüyor. Yapılan çalışmalar neticesinde Anavarza Antik Kenti’nin turizme kazandırılması hedeflenmekte.

Öte yandan Adana Valisi Süleyman Elban ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru’nun bölgenin tarihi geçmişine ışık tutan Anavarza Antik Kenti’ni ziyaret ederek “Anavarza Yeniden Doğuyor” projesi kapsamında yürütülen restorasyon ve kazı çalışmalarını yerinde incelediği öğrenildi.

ANAVARZA ÖREN YERİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Tanıtıcı Yayınlar’ın aktardığı bilgiye göre tarihi 2100 yıl öncesine giden ve en parlak dönemini Roma İmparatoru Septimius Severus’un ödüllendirmesiyle M.S. 2’nci yüzyılda yaşamaya başlayan Anavarza, zaman içinde önemli bir kent haline gelerek 408 yılında Kilikya Başkenti unvanına kavuşmuştur.

Bizans Dönemi’nde önemini devam ettiren, sonraki yıllarda Ermeniler, Abbasiler, Selçuklular, Ramazanoğulları, Osmanlılar gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Anavarza’da farklı kültürlere ait izleri bir arada görmek mümkün. Bu kültürel zenginliği sayesinde de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alması uygun görülen kent; kalıntıları, tarihi ve efsaneleri bir süreliğine bölge başkentliği yapan Anavarza’nın bu dönemde şenlik ve spor müsabakalarının da merkezi olduğu biliniyor. Stadyum ile tiyatro kalıntılarını gördüğünüzde bir zamanlar sahnelenen oyunlar ve heyecanlı yarışlar gözünüzün önünde canlanacaktır.

Antik kentte sütunlu yol, mozaikli havuzlar ziyaretçilerin ilgisini çeken diğer kalıntılar. 6’ncı yüzyıla ait Kaya Kilisesi ve Havariler Kilisesi Bizans, batı kapısının dışındaki bir kulede görülen Arapça Kitabe ise Abbasi Dönemi’ne işaret ediyor. Anavarza ören yerini çevreleyen surlar bin 500 metre uzunluğunda ve giriş kapılarından biri 3’üncü yüzyıl olarak tarihlendirilen zafer takı biçiminde tasarlanmış.

Halen devam eden kazı çalışmalarında tespit edilerek bir bölümü açığa çıkarılan 32 metre genişliğe ve bin 700 metre uzunluğa sahip olan yolu ise antik dünyanın en geniş ve büyük sütunlu caddeleri arasında. Kentin yüzlerce yıl stratejik önemini yitirmeyen kalesi 200 metre yüksekliğinde ovaya hâkim bir tepede yükseliyor. Yolu son derece dik ve sarp olduğu için çıkış zahmetli olsa da 11’inci yüzyılın ortalarına tarihlendirilen kiliseyi ve Çukurova’nın panoramik manzarasını görmek isteyenler için zor olmaktan ziyade keyifli bir tırmanış olacaktır.

gercektarih.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.