tarihkitapbiyografimehmet poyrazmustafa armağandergi

Bestami Yazgan’dan hayata dair dersler

Bestami Yazgan’dan hayata dair dersler
09.11.2022
A+
A-

MEHMET POYRAZ (Gerçek Tarih) – Bestami Yazgan’ın “Hayat Yolunda İnsan Kalmak” adlı deneme türündeki eseri Nar Genç yayınlarından çıktı. Şair kimliğiyle öne çıkan, hikâyeleri ve masallarıyla geleceğin nesillerinin inşasında önemli rol üstlenen Bestami Yazgan, bu eserinde, yaşadıklarından yola çıkarak ve tarihsel hadiselere de atıfta bulunarak hayata dair tecrübelerini paylaşıyor ve insan olmaya dair hayati dersler vermeye giriştiği görülüyor. Türk eğitim ve edebiyat dünyasının önemli kalemlerinden Yazgan, şiirlerinde nakşettiği vatan, millet, bayrak ve iman sevgisini söz konusu eserinde de işlemeye gayret etmiştir. Her yaştan okurun kendisinden bir şeyler bulacağı muhakkak olan eserde, önemli Müslüman şahsiyetlerden de, -Akif ve Yunus- alıntılar yapıldığı dikkat çekerken kimi atasözlerini de hatırlatıyor.
“Hayat Yolunda İnsan Kalmak” adlı eserinde asıl yiğitliğin haddini bilmek olduğuna dikkat çeken Bestami Yazgan soru cevap şeklinde “akıl” ile “gönül”le sohbet eder:
Hak kelama uyulsun, gönül sesi duyulsun. Söz meclisi başlıyor, dostlar yola koyulsun.
-Her güzelliğin yurdu yöresi, her mesleğin bir töresi varmış. Bu hususta ne der, ne söylersiniz akıl kardeş?
-Aklın yiğitliği gayret edip bilgileri gün yüzüne çıkarmak, sonra da ilgi duyanlarla paylaşmaktır. Alın teri ne kadar kutsalsa beyin teri de o kadar kutsaldır. Bilgi yolunda ter dökenlere selam olsun.
-Benim anladığım yiğitlik, ter dökmeden mal kazanmaktır. O kadar para biriktirmek en büyük yiğitliktir. Her insan parası kadar değerlidir. Nasrettin Hoca, “Ye kürküm, ye!” sözünü boşuna söylememiş.
-Gönül dostum siz ne dersiniz bu hususta?
Herkes kendi açısından meseleyi izah etti. Yalnız bir yanlış anlamayı düzeltelim. Nasrettin Hoca, bu sözü, paraya pula göre insanlara değer verenleri hicvetmek için söylemiştir. Mevzumuza gelirsek, akıl kardeşin söyledikleri çok doğrudur lakin bir ilave yapmak isterim: Bilgiyi bulup yayacağız ama asıl gaye insanlığın faydasına kullanmak olmalıdır. Mesela tedbir almak şartıyla nükleer enerji ne kadar faydalı? “Niyet hayr, âkıbet hayr.”Nefis kardeşe gelince: Elbette helâlinden kazanmak ne güzel ama onları burada bırakıp gitmek ne acı! Öyle kazancımız olmalı ki onları öbür dünyaya havale edebilmeliyiz.
-Söylediklerin çok ilgimi çekti gönül kardeş. Eğer bunun sırrının söylersen, dile benden ne dilersen!”

gercektarih.com.tr


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.