tarihkitapbiyografimehmet poyrazmustafa armağandergi

Bilim insanlarının şimdiye kadar görmediği türden olan 350 milyon yıllık ağaç fosilleri şaşırttı!

Yapraklarıyla birlikte korunan nadir ağaç fosillerinin, günümüzde bilinen hiçbir bitkiye benzemeyen bir mimariye sahip olup, orman örtüsünün altında yetişen küçük ağaçların ilk kanıtlarını temsil ettiği bildirildi.

Bilim insanlarının şimdiye kadar görmediği türden olan 350 milyon yıllık ağaç fosilleri şaşırttı!
03.02.2024
A+
A-

Bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmalar, güneydoğu Kanada’da tuhaf gür ağaçlara ait olağanüstü korunmuş bitki fosillerinin ortaya çıkarıldığını gösteriyor. Antik ağaçlar, bilim adamlarının şimdiye kadar gördükleri hiçbir şeye benzemiyor ve evrimsel deneylerin örnekleri olabilir.

Live Science’ın konuyla ilgili haberine göre, 350 milyon yıl önce meydana gelen bir deprem, ağaçları devirdi ve onları çamur banyosuna gömdü; o zamanlar göl olan yerin dibindeki çökeltilerde gövdelerinin ve yapraklarının neredeyse mükemmel izlerini bıraktı. Jeologlar ilk fosilleşmiş ağacı 2017 yılında New Brunswick’teki bir taş ocağında kazı yaparken keşfettiler ve daha sonra birbirine yakın dört örnek daha ortaya çıkardılar.

Bilgisayarla oluşturulan bir model, 350 milyon yıllık fosillerden bilinen bir ağaç olan Sanfordiacaulis’in bitki mimarisini gösteriyor. 

Çalışmanın başyazarı, Maine’deki Colby College’da fahri jeoloji profesörü olan Robert Gastaldo, WordsSideKick.com’a  “Göz kamaştırıcı. Yaprakları korunmuş (ve) taç konfigürasyonunda gövdeye tutturulmuş ağaç büyüklüğünde bir fosil bitki bulmak bir anormalliktir” dedi.

Genellikle fosil kayıtlarında yalnızca eski ağaçların gövdeleri korunur. Ancak yeni keşif, yaklaşık 2,7 metre yüksekliğinde, cılız, dalsız bir ağaç gövdesinin üst 30 inç (75 santimetre) çevresinde toplanmış 250’den fazla yapraktan oluşan yoğun bir gölgelik ortaya koyuyor. Current Biology dergisinde 2 Şubat Cuma günü yayınlanan araştırmaya göre, yapraklar 9,8 fit (3 m) uzunluğa kadar büyüdü ve gövdeden “sıkıca sıkıştırılmış spiraller” halinde uzanıyordu.

Araştırmacılar, çalışmada Sanfordiacaulis adı verilen ağaçların muhtemelen yaprakların fotosentez için yakaladığı güneş ışığı miktarını en üst düzeye çıkarmak için bu sarmal düzeni geliştirdiklerini yazdı. Daha kısa boyları, bu bitkilerin daha uzun ağaçların gölgesi altında büyüyen daha küçük ağaçların en eski örneği olduğunu da gösteriyor.

Ağaçların yaprakları çok nadiren fosil olarak korunur, ancak bu örnekte bir gölgelik kalıntısı görülmektedir.

Gastaldo, bu bitkilerin yeniden inşasının “ağaçların nasıl organize edildiğine ve büyüdüğüne dair anlayışımızı çarpıttığını” belirtirken “Büyüme mimarileri, günümüzün tropik bölgelerinde bulunan iki ağaç modeline benzer, ancak bunlardan açıkça farklı. Bunlar arasında az sayıda ağaç eğrelti otları, gymnospermler (açık tohumlu bitkiler) ve çiçekli bitkiler de var. Ancak bu modern bitkilerin taçlarında daha az yaprak bulunduğunu, eğrelti otları ve palmiye ağaçlarında ise bu sayının 15 ile 20 arasında” dedi.

Gastaldo, Sanfordiacaulis’in , Karbonifer dönemindeki (359 ila 299 milyon yıl önce) bitki örtüsü arasında, tıpkı titrek ağaçların ( Aloidendron dichotomum , eski adıyla Aloe dichotoma ) ve baobabların ( Adansonia ) bugün yaptığı gibi öne çıkmış olabileceğini kaydederek şu ifadelere yer verdi:

“Bunları kapalı tohumluların (çiçekli bitkiler) geri kalanına göre tuhaf şeyler olarak görüyoruz. Bu tür tuhaflıklar, gezegende çiçekli bitkilerin ortaya çıkmasından çok önce yaşamış olan diğer bitki gruplarında derin zamanlarda mevcuttu , ancak bitkinin bütünlüğünü koruyan çok nadir bir olay olmadığı sürece, onların tuhaflıklarına dair ipuçlarına sahip değiliz.”

Yeni fosillerin keşfine katılan Olivia King, Sanfordiacaulis örneklerinden birinin yanına uzanıyor.

Araştırmaya göre bitkiler Devoniyen döneminde (419 milyondan 359 milyon yıl öncesine) ve Karbonifer döneminde büyük çeşitlilik gösterdi. Gastaldo, tuhaf fosillerin bu dönemden kalma ve sonunda başarısız olan bir evrimsel deneyin örneği olabileceğini ifade ederek  “Bitkiler aleminin evrimi, birkaç milyon veya daha fazla yıl boyunca başarılı olan ancak zaman testinden geçemeyen birçok farklı deneysel formdan geçti” dedi.

GERÇEK TARİH

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.