Bir yaşam felsefesi olarak Ahilik

Günümüz dünyasında toplumdaki bazı etik dışı olayların yaşanması huzurun sağlanması konusunda sıkıntılar oluşturmaktadır. Huzursuzluğun sebebi de adaletin yokluğudur. Bu sebeple bir toplumda olmazsa olmazın adalet olduğu konusunda herkes hemfikirdir.
Adalet dışında kaliteli bir sosyal yaşam, huzurlu bir iş hayatı ve sağlam bir inanç yapısı insan hayatında önemli yeri olan konulardır. İnsan hayatında bu üç temelin sağlam oluşu ve iyi bir adalet yapısı ile güçlendirilmesi mutlu toplumların oluşmasını sağlar. Günümüzde sosyal yaşam ve iş hayatında bazı kanunlar ve yazısız kurallar vardır. Fakat evveliyatta bu durum nasıldı? Sosyal yaşam, iş dünyası ve aynı zamanda düşünce, inanç konularını içeren ortak bir yaşam tarzı vs var mıydı? Buna orta çağ Türkiye’sinden cevap vermek gerekir. Ahilik orta çağda bu üç temel üzerine oturtulmuş bir ruhtur. Bundan dolayıdır ki ahilik konusu tarihçiler dışında edebiyat, felsefe, tıp, ilahiyat, iktisat, sosyoloji alanında uzman kişilerce ele alınmış anlaşılmaya çalışılmıştır. Çünkü ahilik sadece iktisadi açıdan bir doktrin değil birçok yapıyı içinde bulunduran değerler bütünüdür.
UNESCO 2021 yılını Hacı Bektâş-ı Velî, Yunus Emre dışında bir de Ahi Evran yılı olarak kabul etmiş yıl boyunca anma etkinlikleri düzenlenmiştir. Orta çağ Türkiye’sinin bu üç değeri içinde Ahi Evren ile ahiliğe dikkat çekmek gerekir.
GÜNNUR IŞIK
DEVAMI GERÇEK TARİH DERGİSİ ŞUBAT 2022 SAYISINDA