Derin Tarih “Gırnata’nın Düşüşü: 1492” başlığıyla çıktı
(Gerçek Tarih) – Derin Tarih dergisi Ocak 2022 sayısında Gırnata’nın düşüşünü kapak dosyası yaptı. Derginin sayı ile ilgili tanıtım metninde şu ifadelere yer verildi:
Târık b. Ziyâd’ın 711 yılında yedi bin kişilik ordusuyla İber Yarımadası’na geçmesiyle başlayan Müslümanların sekiz asırlık Endülüs hâkimiyetini Emevî Devleti, Endülüs Emevî Halifeliği, Mülûkü’t-tavaif ve Nasrî Sultanlığı olarak dönemlendirmek mümkündür. Müslümanların Endülüs’teki son siyasî varlığı 2 Ocak 1492’de İspanyolların Gırnata’yı ele geçirmesiyle son bulmuştur. Derin Tarih’in Ocak 2022 sayısında da elden çıkışının 530. yıldönümünde Gırnata’nın düşüşü ele alınıyor. İber Yarımadası’nda hüküm süren son İslâm hanedanı olan Nasrî Sultanlığı’nın ya da diğer adıyla Beni Ahmer Emirliği’nin kuruluşundan Gırnata’nın düşüşüne, iki buçuk asra yayılan veda, Derin Tarih Ocak sayısında.
“Gırnata’nın Düşüşü: 1492” dosya konusunda ilk olarak Prof. Dr. Lütfi Şeyban “Dünyanın Ziyneti” Endülüs’ün yitirilmesinin ardındaki tarihî, içtimaî ve siyasî sebepleri sıralarken Ortaçağ İslam Tarihi uzmanı Dr. Javier Albarran ile İspanyol milletinin “şeytanlaştırılan Endülüs’ün yeniden fethiyle” oluşturulduğunu konuştuk. Doç. Dr. Feridun Bilgin Gırnata’nın işgali ile İspanya’ya küresel güç olma yollarının açıldığını kaleme alırken Prof. Dr. María Mercedes Delgado Pérez ise Kastilya Krallığı ile Nasrî Sultanlığı arasındaki diplomatik ilişkilere değindi.
gercektarih.com.tr