Erzurum’da âşıkların mekânı: Temelli Kıraathanesi Kültür ve Sanat Merkezi
MUHAMMED IŞIK (Gerçek Tarih) – Anadolu’da âşıklık geleneği meşhurdur. Özellikle doğuya doğru âşıkların sayısı giderek artmaktadır. Erzurumlu Emrah ve Karacaoğlan gibi âşıklar yüzyıllar önce halk şairi olarak ünlenirken, Âşık Veysel ve Âşık Mahsuni Şerif gibi âşıklar Anadolu’da bu geleneği devam ettirdiler. Anadolu halk şairleri Emrah, Sümmani, Reyhani, Mevlüt İhsani, Mustafa Ruhani ve Nihani gibi ünlü âşıkların yetiştiği Erzurum’da âşıklık geleneği halen yaşatılmaktadır. Halk kültürünün başta ölüm, aşk, hasret, aşk ve ilahi aşk olmak üzere önemli konularını çalgı ve beyitleriyle kuşaktan kuşağa aktaran halk ozanları, yüzyıllar boyunca âşıklık geleneğini sürdürmek ve âşıklık geleneğinin mensubu olmak için zorlu yöntemler geliştirmişlerdir.
Bilim, kültür, yaşam, sanat ve insan farklı bir anlam kazanmakta ancak ne yazık ki bu gelenekler içerisinde ticari bir gelenek ortaya çıkmamıştır. Gelenekler kentine yakışır bir mekân olan Temelli Kıraathanesi Kültür Sanat Merkezi bu anlamda önemli bir hizmet yürütüyor. Temelliler Kıraathanesi; Tıpkı bulunduğu şehir Erzurum gibi ama Erzurum’dan farklı olarak gelenekleri olan başlı başına markalı ve kurumsal bir işletme olmasının yanı sıra bir okul gibi hizmet veriyor.
Temelli Kıraathanesi Kültür Ve Sanat Merkezi’nde sanatı, kültürü, edebiyatı, bilimi ve en önemlisi insanı bulabilirsiniz. Aslında bir yeri farklı kılan insandır. Kapıdan girdiğinizde hava bir anda değişiyor. Geleneğin kokusunu alıyorsun. Mistik bir hava ciğerlerinizi doldurur. Kısacası bu kahvehanede Erzurum’un ruhunu soluyorsunuz. 1959 yılında Temel Temelli tarafından oğlu Kıyasettin Temelli ile birlikte kurulan ve 1974 yılında Ses Kıraathanesi, daha sonra Temelli Kıraathanesi adını alan Erzurum’un tarihi ve kültürel hayatına giren bu nezih mekân birçok özelliğe sahiptir. Günümüzde Âşık İhsan Yavuzer, divan sazıyla Temelli Kıraathanesi’nde yanındaki âşık dostlarıyla dinleyicilerini mest etmeye devam ediyor.
gercektarih.com.tr