tarihkitapbiyografimehmet poyrazmustafa armağandergi

Kadri Şençalar

Kadri Şençalar, 1912 yılında Eyüpsultan’da doğmuştur. İttihat ve Terakki döneminde polis müdürü Azmi Bey’in emrinde çalışan Galata Köprüsü altındaki polis motorlarının amiri ve kaptan Veli Rauf Bey’in oğludur. Annesinin adı Fatma Bahriye Hanım’dır.

Kadri Şençalar
19.07.2023
A+
A-

Şençalar’ın çocukluk yılları Tarabya’da geçmiştir. Dokuz yaşında iken bir Rum müzik hocası ve Kemani Cemil Bey’den keman dersleri almıştır. Daha sonra Bursa’da ud hocası olan Tevfik Bey’den nota ve usul dersleri almıştır. İstanbul’un işgali nedeniyle ailesi Bursa’ya taşındığında, keman ve ud çalarak ailesinin geçimine katkıda bulunmuştur. Bursa Setbaşı Gazinosu’nda çalışırken keman üstadı Bülbülî Salih Bey’le tanışması, hayatında uda yönelmesine neden olmuştur. Ayrıca Haydar Telhüner ile de ortak çalışmalar yapmıştır. Soyadı kanununun çıkmasıyla dinleyicileri tarafından “Şençalar” soyadını alması teklif edilmiş ve bu soyadını benimsemiştir.
Kadri Şençalar, Yusuf Nalkesen, Abdullah Yüce, Zeki Müren, Neşet Ertaş gibi birçok ünlü ismin yetişmesine büyük katkıları olan bir sanatçıdır. Ayrıca kardeşlerinin müzikle iç içe yetişmelerinde önemli rol oynamış ve küçük kardeşi İsmail Şençalar’ın Türkiye’nin önde gelen kanun çalan sanatçıları arasında yer almasını sağlamıştır.

Ailesiyle birlikte tekrar İstanbul’a yerleşen Şençalar, İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda eğitim almaya başlamıştır. Uzun yıllar boyunca Darülaceze’de müzik öğretmenliği yapmış, Türkiye’de ilk kez Türk Musikî Dergisi’ni çıkartıp yayınlamış ve Türk Musikîsi Mensupları Sendikası’nı kurmuştur. Ayrıca ilk Ud Öğrenme Metodu kitapçığını da yayınlamıştır. Şençalar, Şençalar Plak adında bir plak yapım şirketi kurmuş ve burada Neşet Ertaş gibi yetenekleri keşfedip yetişmelerine yardımcı olmuştur.

14 yaşında çalışmak için İstanbul’a giden Neşet Ertaş’ın, iş bulması kolay olmuyor. Karın tokluğuna çalışacağı bir işe dahi razı olan sanatçı, bir gün Şençalar Plak şirketine gidiyor. Şirketin sahibi olan Kadri Şençalar, Neşet Ertaş’tan “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” türküsünü dinliyor ve çok beğeniyor. Bu eser 1957 yılında Şençalar plak tarafından piyasaya çıkarılır.
Aynı zamanda Kadri Şençalar, 1950 ve 1960 yılları arasında Türkiye’de çevrilen birçok yerli filmin müziğini bestelemiştir. TRT arşivlerinde yaklaşık 100’ yakın bestesi bulunmaktadır. En bilinen şarkıları “Sönmez artık yüreğimde yanan bu sonsuz ateş”, “Görmedim ömrümün asude geçen bir demini”, “Dağ Başında Tüter Duman”, “Ah Edip İnlerim Gurbet Elinde” ve “Gezdiğim Dikenli Aşk Yollarında” sayılabilir.
3 kız 1 erkek olmak üzere dört çocuğu ve 9 torunu bulunan Kadri Şençalar, 1989 yılında İstanbul’da vefat etti. Feriköy Mezarlığı’nda Şençalar aile kabrinde yatıyor.

gercektarih.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.