Kız Kulesi 19. yüzyıla uygun hale getirilecek
(Gerçek Tarih) – Mekan olarak tarihi geçmişi M.Ö. 5.yüzyıla kadar dayanan Kız Kulesi’nin günümüze kadar farklı evrelerden geçtiği tarihçiler tarafından dile getirilmektedir. Roma ve Osmanlı döneminde daha çok sürgün ve tecrit alanı olarak kullanılan mekanın ilk dönemlerde gözetleme kulesi olarak inşa edildiği düşünülüyor. Fener olarak kullanılması ve ahşap olması sebebiyle mekanda bir ara yangında çıkar. 1509’daki depremde de epey zarar gören mekan 19. yüzyılda karantina bölgesi olarak da kullanılmış.
1800’LÜ YILLARDAKİ GÖRÜNTÜSÜ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, İstanbul’un sembol yapılarından Kız Kulesi’nde başlattığı tadilat ile ilgili oluşturulmaya çalışılan algı operasyonu çökerken bazı çarpıcı gerçekler de ortaya çıktı. 5 şiddetindeki bir depremde bile yıkılacak binanın yanı sıra üzerinde kurulu olduğu adanın da aşındığı belirlendi. Ada dev kayalar kullanılarak güçlendirilecek. Sabah’tan Zübeyde Yalçın’ın haberine göre yalan ve maksatlı bilgi paylaşımları ile bir anda alevlenen Kız Kulesi restorasyonu ile ilgili tartışmalar sürüyor. Neden restorasyona gerek olduğu, ne tür çalışmalar yapılacağına ilişkin tüm detaylar arka arkaya ortaya çıkıyor. 1940 yılındaki restorasyon sırasında beton kullanılan bölümler değiştirilecek. Bunun yerine 1800’lü yıllardaki görüntüsüne benzer şekilde kubbe ahşaptan yapılacak. Burada son derece dayanıklı bir malzeme kullanılacak. Ayrıca Kule’nin bayrak direği çelik bir direk ile değiştirilecek.
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI DA DEVREDE
Kız Kulesi’nin genel yapısının yanısıra üzerine kurulu olduğu adanın durumu da detaylı olarak incelendi. Balık adamlar deniz altındaki bölümün kontrolünü yaptı. Kuzey yönünden adaya gelen dalgaların ve dip akıntısının daha önce yapılan dolguları ve ince malzemeyi ada altından sürüklediği görüldü. Burada Ulaştırma Bakanlığı bir çalışma yapacak. Dev kayalar ile dolgu yapılıp ada güçlendirilecek. İskeleler yenilenecek. Ayrıca Kız Kulesine giden temiz su elektrik hatları yenilenecek, kanalizasyon erişimi sağlanacak, paratoner takılacak.
2023’ÜN BAHARINDA AÇILABİLİR
Kız Kulesi’ndeki çalışmaların 2023 yılının başında tamamlanması ve bahar aylarında da halka açılması planlanıyor. Vatandaşlar tekneler ile Kız Kulesine gidip avluda bulunan seyirdim teraslarında dolaşıp ahşam merdivenlerden kuleye çıkabilecek ve İstanbul manzarasını izleyebilecek. İsteyen küçük kafede oturup çay ve kahvesini içebilecek.
gercektarih.com.tr