tarihkitapbiyografimehmet poyrazmustafa armağandergi

Dünyada kalan tek antik kent kapısı: Kleopatra Kapısı

Mersin’in Tarsus ilçesine gelenleri antik kentin kapısı hâlâ karşılamaya devam ediyor. İşte Kleopatra Kapısı’nın hikayesi.

Dünyada kalan tek antik kent kapısı: Kleopatra Kapısı
16.07.2023
A+
A-

Tarsus’un merkezinde, Mersin Caddesi üzerinde, geniş bir alanda bulunan  Kleopatra Kapısı, antik kente ait ayakta kalmaya devam eden tek kapısıdır. Kapının yapım dönemi ile ilgili araştırmalar, inşası sırasında kullanılan malzemeye göre Bizans Dönemi sonları ya da Abbasi Dönemi’nde yapıldığını göstermektedir. Ayrıca tarsus.gov.tr’de yer alan bilgilere göre şimdiki kapının bulunduğu yer, daha önce eskisinin varlığına da işaret etmektedir.

Antik Tarsus kentine girişi sağlayan Dağ kapısı, Adana kapısı ve Deniz kapısı olmak üzere üç kapısı bulunuyordu.  Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Tarsus’u anlatırken, bu kapı için “İskele Kapısı” diye yazmıştır. Yapımında kesme taşlar ve horasan harcı kullanılmış, geçiti oluşturan tek kemeri at nalı şeklinde olup kapının yerden yüksekliği 8.50 m., ortada kalan genişliği ise 5.60 m.’dir. İç içe iki surdan oluşan kentte, savaş anında kapılar kapanmaktaydı. Kleopatra kapısı da bu surların kapılarından birisidir.

Julius Ceaser’ın (Sezar) İ.Ö. 44 yılında  suikast sonucu öldürülmesi üzerine oluşturulan üçlü yönetimden Marcus Antonius İ.Ö. 41 yılında Anadolu’ya geçmiştir.

Günümüzde ziyaretçilere Kleopatra Kapısı’nı gezerken, onlara tarihi bilgiler ve çeşitli hikayeler anlatılmaktadır: “Mısır’ın tahtında oturan ünlü Kraliçe Kleopatra ve genç imparator adayı Romalı General Marcus Antonius buluşmak üzere Tarsus’a geldiklerinde büyük bir törenle karşılandıkları, kent halkının büyülendiği ve Tarsus’u bir anda dünyanın kalbinin attığı en önemli merkez haline getirdiği, Kleopatra ve Marcus Antonius’un birbirlerine duydukları aşkın gücü” bunlardan bazılarıdır.  Bu nedenle Deniz kapısına Kleopatra Kapısı da denilir.

Deniz kapısı daha sonraki yıllarda yıkılmış, yerine devşirme taşlardan bugünkü kapı yapılmıştır. Ancak günümüzde yapılan restorasyon çalışmaları ile kapı özgün görünümünü kaybetmiştir.

gercektarih.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.