İttihatçı fedai Mülâzım Atıf Kamçıl’ın hayatı sadece Timaş Tarih’te!
Timaş Tarih yayınları yine bir ilke imza atıyor ve İttihat ve Terakki’nin gözü kara fedaisi Mülâzım Atıf Kamçıl’ın hayatını ilk defa okurusun ilgisine sunuyor. 2021’in Ekim ayında Talha Burak Ünlü imzasıyla çıkan “İttihatçı bir Fedai: Mülâzım Atıf Kamçıl” başlıklı kitaba dair tanıtım metninde şu ifadelere yer verilmiş:
“Eğer hükûmet bunu sağlamazsa millet meşrutiyeti zorla alacaktır” diyerek isyan eden Resneli Niyâzi gözünü karartmış, sultana karşı büyük bir ittifak sağlamıştı. II. Abdülhamid’in son kozu olan Şemsi Paşa Resneli Niyâzi Bey’i durdurmaya kararlıydı. İttihat ve Terakki Cemiyeti ise Meşrutiyet’in ilanı için Şemsi Paşa’yı durduracak bir fedai bulmaya mecburdu. Herkesin suikast görevinden kaçındığı bir dönemde görevi üstlenen tek bir kişi vardı: Mülâzım Atıf Bey.
İttihatçı bir Fedai: Mülâzım Atıf Kamçıl, Şemsi Paşa’yı öldüren gözü kara fedai Atıf Bey’in hayatını anlatan emsalsiz bir biyografi çalışması. Arşiv belgelerinin yanı sıra Mülazım Atıf Bey’in şahsi evrakına ve fotoğraflarına da erişen Talha Burak Ünlü, II. Abdülhamid döneminin en kritik dönemini sürükleyici bir üslupla anlatıyor. Kitapta II. Meşrutiyet’in ilanında hayati bir rol oynayan, Enver Paşa’nın kurduğu Teşkilat-ı Mahsusa’da başkan yardımcılığı yapan, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin merkez-i umumisinde yer alan, Malta sürgününe gönderilen, Meclis-i Mebûsan’da mebusluk, TBMM’de milletvekilliği yapan Atıf Bey’i yakından tanıyacak; yalnızca Mülâzım Atıf’ın değil dönemdeki aktörlerin faaliyetlerine şahit olacaksınız.
Editörün Görüşü
İttihatçı bir Fedai: Mülâzım Atıf Kamçıl, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Fedai Zabitan şubesine üye olan, II. Abdülhamid’e karşı isyan edip dağa çıkan Resneli Niyâzi Bey’i durdurmak üzere hareket eden Şemsi Paşa’yı öldüren, Meşrutiyet’in yeniden ilan edilmesinde belki de en kritik rolü üstlenen Atıf Bey’in hayatını tarih okurlarına sunan titiz ve sürükleyici bir çalışma. Literatüre mühim bir katkı sağlayan Talha Burak Ünlü’nün bu eserinde Mülâzım Atıf Kamçıl’ın hayat hikâyesini okuyacak, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan tarihî bir serüvene tanıklık edeceksiniz.
Neden Önemli?
– Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde önemli bir dönüm noktası olan II. Meşrutiyet’in ilanında hayati bir rol oynayan Şemsi Paşa Suikastı’nı detaylarıyla anlatıyor.
– Arşiv belgelerinin yanı sıra Mülâzım Atıf’ın bavulundan çıkan şahsi evrakları, mektupları ve fotoğrafları okurlarla buluşturuyor.
– Fedai Zabitan şubesine ve İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne dair detaylı bilgi barındırıyor.
– Resneli Niyâzi, Enver Paşa, Kâzım Karabekir, Şemsi Paşa, Ohrili Eyüp Sabri ve daha pek çok isim hakkında tafsilatlı bilgi veriyor.
Kitaptan Alıntılar
“Atıf’ın, bu zorlu görevde Şemsi Paşa’yı vurmaya muvaffak olsa bile yaşaması neredeyse imkânsızdır. Ok yaydan bir kere çıkmıştır. Atıf, kara toprağa girmek için gözünü çoktan karartmıştır.”
“Atıf için düşünülen yer cemiyetin fedâî şubesidir. Bunun sebebi büyük ihtimalle Atıf’ın gözü karalığının bilinmesi ve bu genç mülâzımın nişancılıkta yetenekli olmasıdır. Mülâzım Atıf, artık Fedai Atıf olarak anılacaktır. Fedainin yemin töreni Manastır’da gerçekleşmiştir. Törende Kazım Karabekir’in Atıf ile tanıştırdığı Enver Bey de hazır bulunmuş, tahlif töreninde yemin metnini Kazım Karabekir okumuştur.”
“İttihat ve Terakki, Şemsi Paşa’nın durdurulması için bir fedai bulmaya mecburdur. Yerine getirilmesi çok zor olduğu için bu görev kimseye kolayca tevdi edilemeyecektir. Sırf bu işler için kurulan, cemiyetin fedai şubesi mevcut olsa da burada genç ve heyecanlı kişiler olduğu için olayın başarısızlıkla sonuçlanacağı ihtimali göz önünde bulundurularak bu suikastın gönüllülük esasına göre yapılmasına karar verilecektir.”
“Niyâzi Bey’in son anlarına tanıklık eden arkadaşı Bekir Bey, Resneli Niyâzi’nin çok hasta olduğunu ve kendisini ziyarete geldiğini, dönüşte de Avlonya Limanı’nda kim oldukları belirlenemeyen kişiler tarafından vurularak öldürüldüğünü söyler. Bekir Bey’e göre olay sonrası tutuklanan kişiler masumdur ve asıl suçlular yakalanamamıştır. Niyâzi Bey’in son sözü ‘Niçin bre!’ olacaktır.”
“Mülâzım Atıf’ın Şemsi Paşa’ya düzenlediği suikastın belki de Niyâzi Bey’in hayatını kurtardığını söyleyebiliriz. Bu gelişmeyle birlikte hareket alanını genişleten ve özgüven kazanan Resneli Niyâzi, Şemsi Paşa’nın öldürülmesinden sonra yerine getirilen Müşir Osman Paşa’yı, Ohrili Eyüp Sabri Bey’le birlikte dağa kaldırarak Meşrutiyet’in yeniden ilanına önemli katkı sağlamıştır.”