TYB Ankara’da Tatarların sürgün edebiyatı anlatıldı
(Gerçek Tarih) – Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şubesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte programın hazırlayıcısı ve sunucusu olan TYB Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şemsettin Küzeci, Türkiye Yazarlar Birliği’nin Kırım Tatar Edebiyatı başta olmak üzere Türk Topluluklarının edebiyatına büyük önem verdiğini belirterek, TYB’nin 6. Türk Dünyası Şiir Şöleni’nin 2005 yılında Kırım’da düzenlediğini hatırlattı ve TYB 6. Şiir Şöleninden fotoğraflar paylaştı. Programların devam edeceğini bildiren Dr. Kuzeci, “Her ayın başında bir Türk topluluğunun edebiyatını ele alacağız” dedi.
5 Şubat 2022 tarihinde gerçekleşen programda araştırmacı Safiye Olgun Kırım’ın tarihi sürecini, coğrafi konumunu, demografik yapısını, Tatar sürgünlerini ve dünyadaki Tatar topluluklarının durumunu slayt gösterimleriyle anlattı.
Akademisyen ve şair Meryem Başkurt Sabaz ise Kırım Tatar Edebiyatı’nın özellikle Altınordu, Kırım Hanlığı, Osmanlı Devleti, SSCB ve Ukrayna (Özerk) döneminde nasıl bir seyir izlediğini anlatarak, sürgünler döneminin sürgün edebiyatını ortaya çıkardığını ifade etti.
Meryem Başkurt Sabaz, her dönemden çok sayıda yazar ve şairden örnekler verirken, Zemine Gezer ise, söz konusu şairlerden kısa kısa şiirler seslendirdi.
Soru cevap bölümünde konuklar sorularının yanı sıra konuyla ilgili görüş ve önerilerini sunarak programa katkı yaptılar.
Programın değerlendirmesini yapan TYB Ankara Şubesi Başkanı Mehmet Sait Uluçay, konuşmacıların çok kıymetli bir edebiyat ziyafeti sunduklarını söyleyerek teşekkür etti. “Kırım içimizde bir yara, büyük bir acı” diyerek sözlerini devam eden Uluçay, “Türk Dünyası Edebiyatı” programıyla gönül coğrafyamızın yazarlarıyla, şairleriyle buluşacağız. Gönül coğrafyamızın şair ve yazarlarının eserleriyle tanışacağız.” şeklinde konuştu.
Kırım Tatarı İsmail Gaspıralı’nın ‘Dilde, fikirde, işte birlik” sözünü hatırlatan Uluçay, TYB Ankara Şubesi’nin bu tarihi vizyona önemli katkı yapacağını da sözlerini ekledi.
gercektarih.com.tr