Hırvatistan’da bulunan 2500 yıllık İlirya miğferi büyük olasılıkla düşmanı korkutmuştu!
Hırvatistan’da bir tümülüste kazı yapan arkeologlar, adak hediyesi olabilecek 2500 yıllık bir İlirya miğferi keşfettiler.
GERÇEK TARİH
Hırvatistan’daki arkeologlar, İlirya’daki bir tümülüste adak sunusu veya bir kült uygulamasının parçası olabilecek 2.500 yıllık metal bir miğfer buldular.
Miğfer, Gomile arkeolojik sahasındaki bir mezar tümseği içindeki taş bir yapıda ortaya çıkarıldı. Kazıyı yöneten Zagreb Üniversitesi’nden arkeoloji profesörü Hrvoje Potrebica , WordsSideKick.com’a yaptığı açıklamada, M.Ö. 6. yüzyılın sonu ile 4. yüzyılın başı arasına tarihlendiğini belirtti.
Potrebica, “Her höyük birden fazla mezar içeriyor ve her mezar birden fazla gömü içeriyor” dedi.
2.500 yıllık miğfer, mezar höyüğündeki taş bir yapıda dik olarak bulundu. (Görsel: Marta Kalebota)
Live Science’tan Owen Jarus’un konuyla ilgili yazısına göre, Gomile bölgesinde çok sayıda Tümülüs bulunmaktadır ve Adriyatik Denizi yakınındaki Pelješac Yarımadası’ndaki Zakotorac köyünün yakınında yer almaktadır.
Antik Yunan kayıtlarına göre, miğferin yapıldığı dönemde bölgede Yunanlıların İliryalılar adını verdikleri bir halk bulunuyordu. İliryalılar farklı kabilelere ve krallıklara bölünmüştü ve MÖ 229 ile 168 yılları arasında meydana gelen bir dizi savaşta yavaş yavaş Romalılar tarafından fethedildi.
Bu 3 boyutlu model, kaskın arkeologlar tarafından keşfedildiği mezar höyüğünü gösteriyor. (Görsel: Miroslav Vuković’in modeli)
Potrebica, yeni bulunan kaskın henüz koruma altına alınmadığını ancak “mükemmel durumda göründüğünü” söyleyerek şöyle devam etti:
“Miğferin bulunduğu taş yapı, tümülüsteki tüm mezarlardan ayrıdır. Bu da bunun, belirli bir kişiye veya bir kişiye değil, ‘ölmüş atalara yönelik bir adak olarak veya tüm höyüğün tamamıyla ilgili bazı kült uygulamaların bir parçası’ olarak tasarlandığını düşündürmektedir mezar.”
Dubrovnik Müzeleri’nin bir parçası olan Arkeoloji Müzesi müdürü ve kazıda çalışan bir araştırmacı olan Domagoj Perkić , yeni bulunan miğferin savaşta kullanılmış olması durumunda, düşman üzerinde psikolojik bir etkisi olabileceğini belirterek “Savaşın arifesinde, güneşin altında, kafasında parlak bir kask olan bir savaşçıyı hayal etmeye çalışın… O an bile düşmanda korku uyandırır” ifadelerini kullandı.
Miğferin bulunduğu tümseği havadan gösteren fotoğraf. (Görsel: Miroslav Vuković)
Potrebica, 2020 yılında arkeologların yakınlardaki bir mezar höyüğündeki taş yapıda başka bir miğfer bulduğunu söyledi. Yeni bulunan miğfer gibi, muhtemelen herhangi bir kişiye ya da mezara yönelik değildi.
Potrebica’nın başkanlığını yaptığı Zagreb’deki Tarih Öncesi Araştırma Merkezi, Gomile sahasındaki araştırmaları koordine ediyor ve Dubrovnik Müzeleri ve Hırvatistan’daki Arkeoloji Enstitüsü’nden bilim adamlarıyla işbirliği yapıyor.