tarihkitapbiyografimehmet poyrazmustafa armağandergi

2. Dünya Savaşı’ndaki ölümlerde Sovyetler ve Çin başı çekmektedir

2. Dünya Savaşı’ndaki ölümlerde Sovyetler ve Çin başı çekmektedir
02.09.2022
A+
A-

(Gerçek Tarih) – 1 Eylül 1939 tarihinde başlayan insanlık tarihinin en büyük savaşlardan 2. Dünya Savaşı resmen 2 Eylül 1945 tarihinde sona ermişti. Üzerinden onlarca yıllar geçmesine rağmen bu savaşta en çok zararı gören devletlerin kim olduğuna dair çeşitli fikirler ortaya atılsa da insan ölümü bakımından Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile iç savaş esnasında savaşa dâhil olan Çin Cumhuriyeti başı çekmektedir. Söz konusu savaşta hayatını kaybeden insan sayısı hâlâ bilinmemektedir. Acı gerçek ise hayatını kaybeden sivillerin önemli bir kısmının kendi devletleri tarafından dolaylı da olsa öldürülmüş yahut ölüme terk edilmiş olmasıdır.

Bu arada savaş sırasında Japonya’nın Sovyetler Birliği ile Çin vatandaşları üzerinde bir takım deneyler yaptığı iddialarını da hatırlamak gerek. Sputnik 2021’in ağustos ayında yayımladığı “FSB: Japonya, 2. Dünya Savaşı sırasında Sovyet ve Çin vatandaşlar üzerinde deneyler yapıyordu” başlıklı haberde bu tarihi iddiaları belgelerle güçlendiriyor. Haberde kısa adı FSB olan Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin, Japonya’nın 2. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği ve Çin vatandaşları üzerinde yaptığı deneylerle ilgili gizli belgeleri açıkladığı vurgulanırken şu ifadelere de yer veriliyor:

“FSB, Kwantung Ordusu’nun son komutanı General Otozo Yamada’nın Habarovsk Savaş Suçu Davası kapsamında verdiği ifadenin protokolünü yayınladı. Protokole göre, Japonya karşıtı faaliyetle suçlanan Sovyetler Birliği, Çin ve diğer ülkelerin vatandaşları 731. Birim’in hapishanesine yollanıyordu. Hapishanede, esirler üzerinde bakteriyolojik silahın test edildiği ve esirlerin insanlık dışı deneylere maruz bırakıldığı ifade edildi. FSB daha önce Japonya’nın 1944’te bakteriyolojik bomba kullanmayı planladığını gösteren belgeleri yayınlamıştı. Bu bilgi de Habarovsk Savaş Suçu Davası sırasında General Yamada tarafından verilmişti.”

Döneme dair analizlerde bulunan İlkin Başar Özal’ın Timaş yayınlarından çıkan “Kısa II. Dünya Savaşı Tarihi” başlıklı kitabında Sovyetler Birliği ile Çin’in verdiği kayıplar (s. 585-586) şöyle anlatılmaktadır:

“Genellikle 50 ile 55 milyon arasında bir sayı telaffuz edilmektedir. Ancak Çin ve Sovyetler Birliği’nin arşivleri açıldıkça bu sayılarda aşağı yukarı oynamalar olmaktadır. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nın ölüm oranının tarihte görülmüş en büyük oran olduğu şüphesizdir; Büyük Savaş’ı (1914-1918) gölgede bırakmıştır. Ayrıca bu ölü sayısı incelendiğinde görülür ki sivil ölümlerin askeri ölümleri katladığı bir savaştır bu; tahminen 35 milyonu sivile karşılık 20 milyon asker hayatını kaybetmiştir.

En büyük zayiata uğrayan ülkeler Sovyetler Birliği ve Çin’dir. Bunun nedeni Almanya ve Japonya’nın yayılmaları sırasında şiddetli, vahşice ve acımasızca bir savaş vermeleri olmalarıdır. Bu ülkelerde tahmini sivil kurban sayısı Çin’de 10 milyon iken Sovyetler için bu sayı 16 milyona dayanmaktadır. Bu sayıların doğrulanmasını engelleyen en önemli husus, gerek savaş öncesi nüfus sayımı gerekse savaş sonrası yapılan araştırmaların güvenilir olmamasıdır. Üstelik her iki durumda da ölümlerin bir kısmının Sovyetlerin veya Çinlilerin eylemlerinin kurbanı olduğu yani düşman tarafından öldürmediği de bir gerçektir; ama gerçek olan oran bilinememektedir.

Sovyetler Birliği’nde; on binlerce kişi savaş sırasında yaşanan zorunlu göç ya da sürgünlerde hayatını kaybetti ya da öldürüldü. 2 milyona yakın insan 1941-1944 arasında gönderildikleri kampların koşullarına kurban gittiler. Sadece çalışanlara ihtiyaç ve yemek karneleri verildiğinden yaşlılar ve engelliler açlığa terk edildiler.

Çin’de ise; milliyetçiler ile komünistler arasında yaşanan çatışmalar geride pek çok ölü bıraktı. Japonların tarafında yer alan ve mücadeleye giren yerel savaş lordlarının bir yandan da yerel nüfusa karşı rutin bir zulüm uygulamaları sivil ölümleri beraberinde getirdi.”

gercektarih.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.