tarihkitapbiyografimehmet poyrazmustafa armağandergi

Cevat Akkanat’tan iki kitap daha: Şanlı Şarkı ve Gülümse Kulübü

Cevat Akkanat’tan iki kitap daha: Şanlı Şarkı ve Gülümse Kulübü
08.11.2021
A+
A-

Son aylarda arka arkaya yayımlanan kitaplarıyla edebiyat dünyasında dikkatleri üzerine çeken şair Cevat Akkanat iki şiir kitabıyla yayın eylemine devam ediyor. Şair, bir kısmı ikinci baskı bir kısmı ise ilk kez yayımlanan eserleriyle gerçekleştiriyor eylemini. Akkanat’ın Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) etiketiyle şimdiye kadar yayımlanan eserleri şunlardı: Hüzn ü Aşk, Nasılsınız?, Hâsılı Memlekette, Korku Islığı, Issızlık Marşı, Güz Klâsiği ve Kara Oyun. Bunlardan Issızlık Marşı 1987’den bu yana yayınlanmayı beklerken, Hâsılı Memlekette yeni yazılmış bir eserdi. Hüzn ü Aşk, Güz Klâsiği, Kara Oyun gibi kitaplar ise ikinci kez okur karşısına çıkan kitaplardı.

Gülümse Kulübü

Böyleyken, şair Akkanat iki kitabının daha yayımlandığı haberini verdi: Şanlı Şarkı ve Gülümse Kulübü. Şairin bu eserlerini yayımlanmadan okuyan ve haklarında birkaç kelam eden şairler olmuştu. İşte, Şanlı Şarkı için şair Hüseyin Kaya’nın söyledikleri:

Sesi kısılmayan ve imge bulmakta zorlanmayan, tekrara düşmeyen buluşlarla örülü renkli bir şiir Cevat Akkanat’ın okuruna sunduğu. Güncel olaylardan popülerlik çukuruna düşmeden besleniyor onun dizeleri. Görmezden gelinen yahut korkudan üzeri kapatılan acıları bireysel bir çığlığa dönüştüren şair; maruz kaldığı, şahidi olduğu olumsuzlukları da şiirine taşımayı başarıyor. Akkanat şiiriyle bireyselden toplumsala, toplumsaldan evrensele uzanan sıkıntıları tarihe düşerken bir taraftan da şiiri kendisi için bir müsekkin olarak kullanıyor. Akkanat’ın şiir yürüyüşünün hiçbir döneminde vazgeçemediği hiciv, müstehzi tavır ve epik söyleyiş Şanlı Şarkı’da da kitabın isminden başlayarak başat unsurlar olarak kendini hissettiriyor ancak o; sözü slogan söyleyişlere, bayağılığa düşürmeden yapıyor bunu.

Şiirin ne olduğunu, olması gerektiğini sorgulayan, denemekten kaçınmayan şair, sanat serüveninin her döneminde şiirine yenilik taşımaya, bunu yaparken de önceki sesini inkâr etmemeye özen gösteriyor. Ahenkten, buluşlardan, yeni söyleyişlerden, uyaklardan heceden ve hatta aruzdan kaçınmayan Akkanat, imge zenginliğini de içeriğe yaslayınca çağdaş sehlimümteni sayılabilecek şiirlere çıkıyor yolu. Şanlı Şarkı, şairin önceki şiirlerinde biraz uzak kalmayı tercih ettiği bireyselliği ve içliliği de bünyesinde barındırması yönüyle önemli bir kitap şairin dünya yolculuğunda.”

Şair İbrahim Eryiğit ise Gülümse Kulübü için almış eline kalemi. Şunları yazmış Eryiğit:

Aşina olanlar bilir ki Cevat Akkanat’ın şiirleri günlük konuşma dili kıvamında, son derece akıcı, bol çağrışımlı ve ironi yüklü şiirlerdir. Şair Gülümse Kulübü’nde bunlara başka bir şey daha ekliyor: Beslendiği kaynaklardan edindiği birikimi şiirlerinde yoğun bir şekilde kullanıyor. Bu artı değer unsurlarını daha ilk bakışta, şiirlerin adında görecek, şiirleri okudukça ise orada var oluşlarının derinliğini hissedeceksiniz.

Şanlı Şarkı

Peki, Gülümse Kulübü’nde duygu, düşünce ve eylemlerine atıf yapılan diğer bir ifade ile Akkanat’ın bir yandan el aldığı, öte yandan kurduğu imgeler eşliğinde kendilerini yazın evreninde ağırladığı yıldızlar arasında kimler var?  Behçet Necatigil, Âşık Yaşar Reyhani, Mehmet Âkif, Hasan Basri Çantay, Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Ece Ayhan, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Cemal Süreya, Nicolas Guillen, Federico Garcia Lorca, René Char, Tahsin Saraç, Bertholt Brecht, Selim İleri, Şair Nigar, Füruğ Ferruhzad, Heinrich Heine, Mahmud Derviş, Pierre Reverdy, Martin Espeda, Bahattin Karakoç, Ara Güler, Nuri Pakdil, Adalet Ağaoğlu, Asım Gültekin, Tarık Buğra, Cemil Turan, Nilgün Marmara, Hacı Taşan, Muharrem Ertaş…

Sadede gelelim. Kendisine özgü sefih simülasyonlarla kurgulanmış ve kesintisiz ‘ıslah etme’ süreçlerinin tahakkümleriyle donatılmış yerel bir ‘Panaptikon’da söz söyleyebilme cesareti gösteren şair, devrin alçalmış değerlerine karşı, sırtını yaslayabileceği dinamik bir kadro oluşturmuş. Öfkeyle nahifliğin iç içe olduğu şair bir yürekten beklenebilecek bir hamle!

Şairane gerginliğin diri imgeleriyle içsel bir serüven yaşamak isteyenler, Gülümse Kulübü’ne hoş geldiniz!

Şimdi sıra okurlarda. Özellikle şiir okurlarında.

Verili olandan, dergilerde yaygın olarak dönüp duran şiirin edilgen tutumundan bıkıp usanan ciddi okurlar Akkanat’ın dinamik şiirine yönelebilirler.

Kitapları internet üzerinden ve şu linkten temin etmeniz mümkün: https://www.kitapyurdu.com/yazar/cevat-akkanat/4000.html

gercektarih.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.