Kurban!
Bayram süresince teşrik tekbirleri getirdik, Allahu ekber.
28 Haziran-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında toplamda 23 defa “Allâhü ekber Allâhü ekber – lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber / Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd”
Hz. İbrahim, tekrarlanan bir rüya üzerine o zamanki gelenek üzere, oğlunu kurban etmek istedi. Haacer annemiz ve oğulları İsmaille (onlara selam olsun) konuştular.
Onlar tam bir teslimiyetle buna razı oldular. Kendilerini kararların vazgeçirmek için gelen şeytanı taşladılar. Hz. İbrahim, oğlu İsmail’i (onlara selam olsun) kurban etmek için “Allahu ekber, Allahu ekber” dedi.
Rivayete göre bıçağı oğlunun boynuna sürdü. Ama bıçak kesmedi. Bıçağın yeteri kadar keskin olup olmadığını anlamak için yanındaki bir şeye bıçağını sürdü.
Onu kesti, tekrar İsmailin (Ona selam olsun) boyuna bıçağını sürmeye karar vermişti ki, Cebrail bir kaç ile geldi ve “Onu kesme bunu keseceksin” dedi. Hz. İbrahim bunun üzerine la ilah illallah ve vallahu ekber dedi.
Olup bitenleri duyan İsmail (Ona selam olsun) ise “Allahu ekber ve lillahl hamd” dedi. Aslında Allah, Habil-Kabil olayında kurbanın nasıl kesileceğini öğretmişti.
Habil doğru bir şey yapmıştı, ama Kabil bir kıskançlık ve isyan sonucu koç kurban etmek yerine kardeşini şehit etmişti. Ama zaman içinde kurban etme insanı kurban etmeye dönmüştü.
Aslında bu kurban olayı ise insan kurban etme yasaklanmaktadır.
Ve bir yayvanı kurban ederken, Allah’ın şartlara dayalı rızası ile bu gelenek yeniden aslında döndürülmektedir. Bu vesile ile, Müslümanlar, tarihte yaşanan bir olayı tekrar aynı iman ve idrakle yeniden yaşamak sureti ile bu şekilde Allaha yaklaşmaktadırlar.
Binlerce yıl öncesine gitmek, aynı olayı tekrar yaşamak ve olayın merkezindeki kişilerin imanına şahitlik etmek ve onları gibi davranmayı içselleştirmek. Hac ve kurban ilk insanlar başlayarak, peygamberler tarihi bakımında İbrahim aleyhisselamla başlayan sürecin şahitliği söz konusu.
Abdurrahman Dilipak