Tarihin gizemindeki kent: Etenna (Sırt Köy)
Yedi medeniyete şahitlik yapmış ender kentlerden birisi Antalya ilinin Manavgat ilçesi sınırları içinde bulunan Etenna, diğer adıyla Sırt Köy tüm gizemi ile keşfedilmeyi beklemektedir. Sırt Köy, Manavgat’a 23 km uzaklıkta, 900 metre yükseklikte dağlık bir köydür. Antik dönem yol güzergâhı olan Side-Etenna Bölgesi, Side’nin kuzey doğusunda dik bir plato üzerinde yer alan Bucak Şeyhler (Lyrbe) Antik Kenti ile Melas (Manavgat Irmağı) Vadisi’nin batısında kurulmuştur. Side’yi İç Anadolu’ya bağlayan bu yol, Manavgat Çayı’na batısından, Lyrbe üzerinden Ettenna’ya; buradan “At İzi” mevkiini geçerek, Aspendos Antik Kenti’ne; doğuda ise Erymna (Ormana) hattına bağlanmaktadır.
Etenna Antik Kenti, Pisidya Bölgesi içinde yer almaktadır. Hitit metinlerinde “Watanna” adı ile geçen kent, güneyde Side, kuzeyde ise Erymna ve Kotenna ile ilintilidir. Bu kentler geçmişte dağlık Pamfilya ile güneydeki kıyı kentleri arasında stratejik konumda bulunmuştur. Etenna Şehir Devleti, bölgenin siyasî, askerî ve ekonomik olarak en güçlü şehir devletidir. Kent, kendi adına sikke bastırmıştır.
Etenna sahip olduğu zeytin ağaçlarından elde ettiği zeytinyağının ticareti sayesinde zenginleşerek çevresindeki diğer topluluklara nazaran yetkin bir uygarlık düzeyini yakalamıştır. Sahip olduğu zeytinyağının dış satımını Side ve Aspendos Limanı üzerinden gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Toroslar’ın sedir ve selvi ağaçları yönünden zengin oluşu, gemi yapımı endüstrisini hammadde açısından sıkıntıya düşmeksizin desteklemiştir. Nitekim; Coğrafyacı Strabon, yöredeki sedir ağaçlarının gemi yapımı için oldukça elverişli olduğunu, bu nedenle Antonius’un Doğu Pamfilya’daki Hamaksiya’yı, Filolarının yapımı için Kleopatra’ya verdiğini aktarmaktadır. Plinius ise hekimlikte ve koku yapımında kullanılan aselbent (sığala) ağacının menşeinin Pamfilya olduğunu yazmaktadır. Melas Vadisi’ni tarih öncesi çağlardan bu yana özellikle dağlık Pamfilyalılarla kuzeyden güneye sarkan Homanadlar gibi ilkel budunlar yurt edilmiştir. Bu ilkel kavim Torosların savaşçı bir kavimdir. Homanadların oturduğu bölge için Strabon, bu insanların Suğla Gölü’nün doğusundaki ve kuzeyindeki dağlık arazi işgal ettiklerini, batıda Kotenna’ya ile Selge’ye; doğudaki ve güneydeki dağlık Kilikya ile Lykaonia’ya değin yayıldığını belirtmektedir. Homanadların M.S. 25’de Galatlara yenilmesi sonrası, Roma vassalı olan Galatlardan sonra Roma Devleti hâkimiyetine geçmiştir.
Bölgede bulunan Etanna ve Delikören Harabeleri incelendiğinde Roma Devleti’nin ve kültürünün fazla bir hâkimiyet kuramadığı, Roma Dönemi eserlerinin azlığından anlaşılmaktadır. Delikören’de birkaç sütun ve lahitten başka özellikli bir eser görülmemektedir.
DEVAMI GERÇEK TARİH HAZİRAN 2022 SAYISINDA